Hogyan válasszon színt - Szobafestő Budapest | Szobafestés, mázolás, tapétázás

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Hogyan válasszon színt

Kövessen minket Facebook-on

Hogyan válasszunk színt a szobához?

Otthonunk az a hely, ahol menedéket keresünk a világtól, ide térünk meg egy munkával töltött nap után. Itt eszünk, alszunk, pihenünk a családunkkal és a barátainkkal, és itt épülünk fel a betegségekből. Röviden, ez az a hely, ahol élünk, és ezért fontos, hogy a színek, melyekkel együtt élünk, támogassanak minket testileg, érzelmileg, szellemileg és lelkileg egyaránt.

Olykor azonban előfordulhat, hogy nem szentelünk elég időt arra, hogy átgondoljuk a minket körülvevő színeket. Lehet, hogy már évek óta élünk ugyanolyan színű környezetben, és soha sem állunk meg egy pillanatra, hogy megfontoljuk, igazi személyiségünket tükrözi-e. Ugyanakkor lehetséges, hogy tudatosult bennünk, hogy nem szeretünk egy bizonyos szobát, mert túl kicsinek, túl sötétnek vagy túl hidegnek találjuk. A színek segítenek a környezet megváltoztatásában, és az addig elkerült, vagy raktározásra használt szobát olyan helyiséggé változtathatják, amely ösztönzőleg hat bármely tevékenységre, amivel itt szeretnénk foglalatoskodni.

Nem kell egy vagyont költenünk drága belsőépítészre és dekoranyagokra, hogy otthonunk úgy nézzen ki, amilyennek szeretnénk. A legfontosabb dolog az, hogy olyan színeket válasszunk, amelyeket mi szeretünk és nem pedig olyanokat, amelyek divatosak, vagy amelyeket más emberek tanácsoltak. Kedvenc színünk, vagy az a szín, amely a legjobban tükrözi személyiségünket életünk egy bizonyos szakaszában, lehet, hogy másnak nem tetszik.

Szánjunk néhány percet tollal és papírral a kezünkben az alábbi kérdőív megválaszolására:

  • Melyik szín dominál abban a szobában, ahol jelenleg tartózkodik?

  • Hogyan érzi magát ebben a szobában?

  • Hogyan viselkedik a család többi tagja ebben a szobában? Izgatottnak vagy nyugodtnak tűnnek?

  • Szereti ezt a színt? Ha nem, akkor milyen színre változtatná?


Azt is megtehetjük, hogy végigjárjuk lakásunk vagy házunk helyiségeit, feltérképezve, hogy milyen színekkel élünk együtt, miközben elgondolkodunk a kérdéseken. Ne csak körbetekintsünk, hanem nézzünk fel a fejünk fölötti plafonra, és le a talpunk alatti padlóra. Nem szabad kifelejtenünk a bútorokat, a képeket, a könyvespolcokon a könyveket sem, és figyeljük meg, hogy hogyan reagálunk ösztönösen a látott színekre. Túl sok van valamelyikből vagy kevés egy másikból? Az összhatás túl sötét, túl világos, túl élénk vagy túl tompa? Az is előfordulhat, hogy miközben körbejárunk otthonunkon, hirtelen eszünkbe jut egy szín. Jegyezzük le, mivel lehet, hogy ez a szín, amire jelenleg szükségünk van életünkben, ami tükrözi a változást bennünk vagy környezetünkben. Ez például lehet az, hogy most már otthon dolgozunk, vagy valaki be-, illetve kiköltözött.

Azt is meg kell fontolnunk, hogy mi a szoba funkciója, és hogy a színösszeállítás vajon megfelel-e ennek. Vegyük például a hálószobát. Jól alszunk benne? Reggel frissen ébredünk miután jót aludtunk, vagy fáradtnak érezzük magunkat, miután többször felébredtünk az éjszaka közepén, és sokat forgolódtunk? Ha az utóbbi az igaz, akkor ennek az is oka lehet, hogy a hálószobánkat a színspektrum meleg színeinek egyikére festettük, melyek serkentőek, míg nekünk a nyugodt kékre lenne szükségünk. Feltehetjük magunknak ugyanezt a kérdést, minden egyes szobában, amikor körbejárjuk otthonunkat. A nappaliban jókat pihenünk és beszélgetünk, vagy sokat veszekszünk? Melyik szín változtathatna ezen? Blogunkon megtudhatja, melyik szín, milyen hatással van hangulatára>>

 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz